ENDÜSTRİYEL TESİSLERİN DEPREM GÜÇLENDİRME PROJELERİ
Çevremizde gördüğümüz her yapı zamanla kullanım durumuna, yapım kalitesine, zamanla afetlerden oluşabilecek hasarlar vb. sebeplerden dolayı yıpranır ve kullanılamaz hale gelir. Bu yapı türlerinden bir tanesi olan endüstriyel tesisler de saydığımız sebeplerden dolayı zamanla hasar alarak güçlendirilme ihtiyacı doğar. Biz de bu yazımızda endüstriyel tesislerin güçlendirmesi hakkında bilgiler vereceğiz.
BETONARME YAPILARDA TASARIM
İnsanlar yüzyıllar önce yapı malzemesi olarak taşı kullanmaya başladığında ellerinde iyi bir bağlayıcı malzeme olmadığından uygulamada sınırlı kalmıştır. Taşın çekme dayanımının düşük olması da büyük açıklıkların geçilmesine mani olmuştur. Büyük açıklıkları geçme arzusu insanları alternatif sistemleri aramaya itmiş ve kesitin bir bütün olarak basınca çalıştığı kemer sistemler geliştirilmiştir
PROJE YÖNETİMİ (PROJECT MANAGEMENT) NEDİR?
Çevremizde insanların her gün belirli amaçlar uğruna emek sarf etmekte olduğunu görürüz fakat sadece bazılarının amaçlarına ulaşıp başarı sağladıklarına şahit oluruz. Başarının sırrı ise çok çalışmak değildir. Bizleri hedefimize taşıyacak olan araç yapacağımız planlı ve sistematik çalışmaların bütünüdür. Bu yazımızda sizlere proje nedir? ,Proje ve operasyon arasındaki fark nedir? Proje yönetimi nedir ve neden gereklidir? Sorularının yanıtlarını vereceğiz.
ÇELİK YAPILARIN TASARIM KRİTERLERİ
Geçmişten günümüze inşaat sektöründe birçok hammadde kullanılmıştır. İlkel dönemlerde genelde taş ve ahşap kullanılarak ve birbirinin benzeri yapılar inşa edilerek süregelen inşaat sektörü şimdilerde teknolojinin ilerlemesiyle beraber çok fazla alt başlıklara ayrılmıştır. Betonarme, çelik ve kompozit yapılar bu başlıklardan birkaçıdır.
SANAYİ YAPILARININ PROJELENDİRİLMESİ
Sanayi yapıları çoğunlukla şehir merkezlerinin dışına inşa edilen gıda, giyim, mobilya, denizcilik, güvenlik, elektrik-elektronik gibi birçok farklı sektörün üretim, montaj ve ambalajlama gibi hizmetlerinin icra edildiği yerlerdir. Bazı şehirlerde hem planlı yerleşim oluşturulması hem de daha hızlı hizmet verebilmek adına sanayi yapıları ortak bir alanda toplanarak organize sanayi bölgeleri kurulmaktadır.
ÇELİK PROJELER
Çelik, esnek yapısı ve işlenebilir olması nedeniyle süreç içerisinde sadece mimar ve mühendisler için değil toplumun bütün kesimleri için vazgeçilmez bir unsura dönüşmüştür. Mimar ve mühendislerin vazgeçilmezi olan çelik, hayallerin gerçeğe yansımasında önemli bir rol üstlenir.
MİMARİ PROJE NEDİR?
Geçmişten beri insanlar içinde yaşam sürdükleri, çalıştıkları yapıların estetik, sağlam ve işlevsel olmasına önem vermişlerdir. Bu nedenle estetiklik, sağlamlık ve işlevsellik mimarlığın üç ana öğesidir. Bugüne kadar dünyada ve ülkemizde estetik mimarisiyle göz dolduran aynı zamanda sağlam ve işlevsel yapısıyla üç farklı faktörü bir arada barındıran yüzlerce yapı inşa edilmiştir.
UZAY ÇATI KAFES SİSTEMLERİ NEDİR?
Günümüzde bir yapının sağlam ve dayanıklı olması kadar göz zevkimizi etkilemesi de önemlidir. Yıllar boyu yıpranmadan varlığını sürdüren yapılar sağlamlıkla birlikte estetik bir mimari ile buluşmuşsa sadece beton ve demir yığını olmaktan çıkar ve kişilik kazanır. Günümüzde gerek kolay imalat ve kurulumu gerek dayanıklılığı nedeniyle sıklıkla tercih edilen UZAY ÇATI estetik mimarisi ile bizleri etkilemektedir. Adından söz edildiğinde gelecek ve hayal gücünü çağrıştıran uzay çatıyı daha derin bir şekilde inceleyelim.